Bijbelvertaalwerk in beweging

Wycliffe Bijbelvertalers bestaat in Nederland nu ruim vijftig jaar. De organisatie heeft door de jaren heen met veel veranderingen te maken gehad en weet flexibel mee te bewegen met de tijd. Marinus Lamper (Algemeen Directeur) vormt sinds dit jaar samen met Anke Plange (Directeur Internationale Partnerschappen) de nieuwe directie en vertelt over de ontwikkelingen binnen Wycliffe Nederland.

Marinus.jpg

Bijbelvertaalwerk ondersteunen

“Wat de naam een beetje doet vermoeden, is dat we bijbelvertalers uitzenden,” begint Marinus. “Maar eigenlijk vertalen mensen zelf hun eigen bijbel. Vanuit Wycliffe zenden wij bijvoorbeeld vertaaladviseurs uit, mensen met kennis van Grieks en Hebreeuws die het bijbelvertaalwerk vanuit hun expertise ondersteunen,” legt hij uit.  De laatste jaren zendt Wycliffe wat minder mensen uit en is de financiële ondersteuning van bijbelvertaalprojecten gegroeid. Marinus: “We willen lokale kerken, gemeenschappen en andere zendingsorganisaties ondersteunen met vertaalwerk, bijvoorbeeld financieel of door capaciteitsversterking, en zo meer naast hen staan.” Maar mensen zijn nog steeds hard nodig en Wycliffe ziet zichzelf nog altijd als zendingsorganisatie: “Het is en blijft ons hart om het evangelie beschikbaar te maken in alle talen waarin dat nodig is, zodat iedereen die dat wil op een dag de Bijbel kan lezen in zijn of haar eigen taal.” In het uitvoeren van deze missie werkt Wycliffe Nederland samen met partnerorganisaties in andere landen zodat ze vertaalwerk zo veel mogelijk lokaal uit kunnen voeren. “In veel landen in Afrika zijn sterke lokale vertaalorganisaties actief die gedreven werken aan het vertaalwerk in hun eigen land. Dat is ontzettend mooi,” aldus Marinus.

Groei

Sinds de oprichting in 1942 in Amerika is Wycliffe zowel wereldwijd als in Nederland enorm gegroeid. “Toen ik hier binnenkwam in 2016, werkten er zo’n twintig mensen. Inmiddels zijn we gegroeid naar bijna veertig medewerkers op kantoor.” Waar Wycliffe vroeger primair gericht was op het uitzenden van mensen, is de organisatie nu verbreed, met name in het werven van fondsen voor bijbelvertaalprojecten en het monitoren van deze fondsen. Het kantoorteam is helemaal op deze verandering ingericht. “Sommige rollen op kantoor zijn inhoudelijk veranderd,” vertelt Marinus. “Dat komt doordat we intensiever en directer betrokken zijn bij het veldwerk en ook meer digitaal en op afstand kunnen werken.” Door de groei van de organisatie en de veranderingen in het werk zijn er ook nieuwe functies bij gekomen. Marinus: “Vooral relatiebeheerders en programmamedewerkers hebben we nu meer in dienst, en bijvoorbeeld collega’s met kennis van IT, marketing en communicatie en social media. Maar met alle veranderingen is er ook veel wat hetzelfde blijft: je kunt dit werk alleen doen in afhankelijkheid van God. Daarom neemt gebed al sinds het ontstaan van Wycliffe een centrale plaats in.”

Werken bij Wycliffe

Ben je benieuwd hoe jouw achtergrond en vaardigheden kunnen bijdragen aan het ondersteunen van bijbelvertaalwerk? Ga gerust eens langs op het kantoor van Wycliffe in Driebergen of doe een belletje, of er nu vacatures zijn of niet. Mocht je willen solliciteren, vertel dan in je brief ook iets over jezelf. Het team van Wycliffe Nederland kenmerkt zich door een open en warme sfeer en leert je graag beter kennen. Meer informatie: https://www.jobfish.nl/wy (bekijk hier ook de actuele vacatures).

Jobfish: christen en werk 

Dit artikel is geschreven door Marieke van Jobfish (de vacaturesite die christen werkgevers en werkzoekenden met elkaar verbindt).

Meer informatie over dit artikel

Foto:

Marinus Lamper, Wycliffe Bijbelvertalers