Rust voltooit je werkIn hoeveel dagen heeft God de wereld geschapen?

Zes, zeggen de meeste gelovigen. Zeven, zeggen de joden. Waarom zeven? In zes dagen schiep God de hemel en de aarde en op de zevende dag voltooide Hij zijn werk door te rusten:

"Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had." (Gen. 2:2 NBV)

God werkte zes dagen lang en rustte op de zevende dag uit van het werk dat Hij gedaan had. Daarmee voltooide Hij het werk. Zo functioneert de sabbat ook voor de joden.

Zes dagen lang werken ze en de zevende dag rusten ze. In het joodse denken zorgt de zevende dag, de sabbat, voor de voltooiing van je werk. Zonder rust, zonder sabbat, is het werk niet klaar!

Wat een schril contrast met onze 24-uurs economie, waarin je (bewust of onbewust) verwacht wordt om zeven dagen per week beschikbaar te zijn of met je werk bezig te zijn. Hoe eenvoudig is het niet om in het weekend nog "even" iets af te maken, of jezelf voor te bereiden op de komende week. Kennen wij nog wel echte rust?


Je werk aan God teruggeven

Wanneer de joden door middel van een sabbatsmaaltijd de sabbat ingaan, geven ze heel bewust al het werk dat ze gedaan hebben terug aan God. Ze zijn zich ervan bewust dat ze hebben gedaan wat ze konden en dat het aan God is om het te voltooien. Ze vertrouwen God voor de vrucht en opbrengst van hun werk. Net als Paulus:

"Het is niet belangrijk wie plant of begiet; alleen God is belangrijk, want Hij doet groeien." (1 Kor. 3:7)

Hoe gaan wij met ons werk om? Vertrouwen we God voor de vrucht, voor de groei? Geven we het aan Hem terug als het weekend is?

Het is verleidelijk om als je teveel werk hebt harder te gaan werken, nog langere dagen te maken, je weekend op te offeren etc. Vaak levert dat niet het beoogde resultaat: de kwaliteit van je werk wordt minder, je gezin krijgt minder liefde en aandacht en je lichaam gaat ook protesteren.
 

Twee soorten rust

Er bestaan twee soorten rust. De eerste soort is rusten omdat je moe bent, rusten zodat je daarna weer verder kunt werken. Slapen is hier een voorbeeld van. De tweede soort rust komt als je een project hebt afgerond, een taak hebt voltooid of een doel hebt gehaald. Dit soort rust komt nadat je al je werk hebt gedaan, niet tijdens het werk. Hier leun je achterover en denk je na over wat je gedaan hebt. Het brengt vreugde, voldoening, vrede en rust.

© Leon de Rijke, eerder verschenen op Geloof in je werk