Eerder verworven competentiesEerder verworven competenties (EVC) bij sollicitatie handig

Slechte tijden betekent dat veel mensen werkeloos zijn. Je bent voor de middellange termijn aangewezen op een WW-uitkering waarbij je verplicht bent om te solliciteren. Het doel is dat de werkeloze zo snel als mogelijk weer aan het werk komt. Tijdens slechte economische omstandigheden is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat het werk er mogelijk niet is en velen met jou een baan zoeken. Wat houdt een EVC in en waarom helpt het jou om eerder een functie te krijgen? 


Wat houdt het in? 

Een EVC is een certificaat waarmee al je persoonlijke kennis en ervaringen binnen je werk, opleiding en privé-omstandigheden kort worden weergegeven. Het geeft een meer compleet beeld omtrent wat je kunt en wat je aan kan. Uiteraard heb je bepaalde kennis via een opleiding en cursussen verkregen echter dat bepaalt nog niet wie je bent en hoe stevig je in je schoenen staat. De werkgever kan dus niet op basis van een CV opmaken hoe de gegadigde kan reageren op een stressige omstandigheid. Verworvenheden kunnen ingaan op bepaalde omstandigheden welke je hebt meegemaakt. Mogelijk heb je een keer heldhaftig opgetreden waarvoor je een onderscheiding van de burgemeester hebt ontvangen. Dit kunnen eigenschappen zijn welke juist uitermate interessant voor een werkgever kunnen zijn. Wat zijn jouw capaciteiten dus en hoe vult het al jouw ervaringen aan? Het laten opstellen van een EVC kan ervoor zorgen dat een potentiële werkgever positief over jouw sollicitatie oordeelt. 


Wat kunnen de bronnen zijn? 

Wil je een EVC opgesteld krijgen dan moet je daartoe bewijzen aanleveren. Dit gaat uiteraard om een diploma of certificaat om aan te tonen dat je iets hebt afgerond. Welke stukken moet je aanleveren om verworvenheden te kunnen aantonen?:
* via bedrijfs- of persoonlijke cursussen ontvang je certificaten waarmee is vastgelegd dat je bepaalde kennis hebt en goed kunt toepassen;
* aanbevelingen. Welke referenties heb je ontvangen van voorgaande werkgevers en hoe is daarbinnen jouw presteren opgevallen? Hoe heeft jouw inzet de professionaliteit van de onderneming bevorderd?;
* ons overkomt allemaal wel eens iets. Een ingrijpend voorval op het werk of in de privé sfeer. Het kan voorkomen dat je hebt ingegrepen terwijl anderen aan de kant zijn blijven staan. Het kan worden beloond met een oorkonde of een speciale onderscheiding. Dergelijke stappen kunnen bij een potentiële werkgever positief worden opgepikt;
* uitmuntende of verfrissende ideeën welke goed voor een bedrijf zijn geweest. Je kunt daarbij een getuigenis krijgen juist omdat jouw handelen de manier van werken aanzienlijk heeft verbeterd. Je wordt dus beloond voor unieke inzet door de bevestiging dat je speciale stappen hebt verricht;
* hoe zet je je verder in voor het personeel. Zit je in de personeelsvereniging of heb je ooit in een bestuur gezeten vormen belangrijke managementervaringen. Wat is jouw inzet geweest en hoe heeft de groep daarvan weten te profiteren?
Meerdere onderdelen van het leven vormen belangrijke bronnen welke kunnen worden toegepast binnen een EVC. Zo kan een potentiële werkgever een beter beeld vormen van wie je bent en wat je kunt betekenen.


Te nemen stappen 

Wil je ook een EVC verkrijgen om zo je CV aan te vullen dien je alle voorgaande documenten in te dienen. Er moet een compleet beeld van jouw kunnen worden verkregen door daartoe alle kennis en ervaringen binnen werk en privéleven inzichtelijk te maken. Totaal kan een beoordeling van jouw situatie drie maanden duren, maar dan weet je dat je een inhoudelijk complete beoordeling hebt. Kijk hier voor meer informatie. 


Persoonlijke portfolio certificaat

Nadat een compleet beeld van jou is gevormd middels het persoonlijke portfolio wordt een conclusie gevormd. Alle competenties vormen daarbij gezamenlijk de bron van een helder en doortastend oordeel. Het beschrijft precies hoe jij bent gegroeid binnen je normale bestaan en in je carrière. Speciale momenten, ingrijpende gebeurtenissen of exceptioneel presteren zorgen ervoor dat je daarbinnen een overtuigende statement met het EVC bij de werkgever kunt neerleggen. Voeg een kopie daarvan toe aan je brief en CV zodat een complete beoordeling volgt. Zo toon je aan dat je meer in huis hebt dan slechts je studie en arbeidsverleden. Oftewel middels het helder hebben van je competenties ben je meer dan wat je met een standaard CV kunt aantonen. Laat ook een eerder verworven competenties certificaat opstellen zodat je daardoor sneller aan een baan kunt komen.

Op veel opleidingsinstellingen kunt u terecht voor een EVC.
Bijvoorbeeld bij het EVC-centrum van de CHE.

© Geïnformeerd