Werkloos, wat nu?Ander werk krijgen door te veranderen
Gedurende een recessie heeft een relatief groot aandeel van de beroepsbevolking geen werk. Het betekent dat men inkomen krijgt door een WW-uitkering aan te vragen waarbij een wekelijkse sollicitatieplicht van toepassing is. Veelal zoekt men binnen hetzelfde werkgebied weer een baan. Juist omdat bepaalde vakgebieden zoals de bouw het slecht doen tijdens minder economische tijden is het belangrijk om verder te kijken. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat men eerder een geschikte baan kan vinden? 


Slechte economische tijden en werkgelegenheid

Specifieke vakgebieden zijn extra gevoelig voor recessie en minder goede tijden. Bestedingen zijn tijdens een oververhitte economie hoog geweest en dat heeft zijn neerslag tijdens een dalende economie. Er dient stevig te worden bezuinigd om het huishoudboekje nog op orde te kunnen krijgen. Bouwprojecten worden uitgesteld of investeringen blijven achterwege. Een grote groep mensen binnen de bouw en aanverwante vakgebieden voelen direct de gevolgen. Minder werk kan betekenen dat vele bedrijven of instanties failliet gaan. Ook ontwerpers en ingenieurs krijgen daardoor minder werk waardoor eveneens ontslag kan volgen. Zit je binnen die omstandigheid werkeloos thuis dan is het zeker lastig om snel ander werk te vinden. Wat kun je doen? 


Beperkte duur van de uitkering

Op basis van je arbeidsverleden kun je een WW-uitkering krijgen. Voor ieder gewerkt jaar heb je minimaal recht op drie maanden waarbij het per gewerkt jaar (indien meer dan drie gewerkte jaren) met een maand toeneemt. Voor jou is het van belang dat je een andere baan vindt voordat die periode is verstreken. Vaak is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vinden van een geschikte baan neemt tijd en dus kan de uitkeringsduur voorbij gaan terwijl je nog geen andere baan hebt. Soms is het dan de vraag of het vakgebied waarbinnen je actief bent voldoende toekomstperspectief voor jou heeft.


Je persoonlijke mogelijkheden

Om aan een baan te komen is het van belang om creatief te zijn. Je kunt meer dan je denkt en je moet je niet blindstaren op je eigen vakgebied. Weet wat je competenties zijn zodat je daarbij raakvlak vakgebieden kunt betrekken. Het zorgt ervoor dat je speelveld op de arbeidsmarkt mogelijk veel groter wordt waardoor je eerder een baan kunt vinden. 


Vroegere arbeidswensen

Denk eens terug aan wat je vroeger allemaal hebt willen worden. Je hebt bepaalde keuzes gemaakt waardoor je eerdere wensen minder belangrijk zijn geworden. Heb je geen baan tijdens een recessie dan kan het het aangewezen moment zijn om daarin verandering te brengen. Mogelijk heb je er achteraf spijt van dat je een bepaalde studie hebt gedaan waardoor je in dit specifieke vakgebied bent komen werken. Verandering kan er aanleiding voor zijn om je vroegere dromen wel waar te maken. Wees dus creatief zodat je binnen een ander vakgebied wel aan het werk kunt komen. Solliciteer binnen je eigen vakgebied, maar werk even hard aan andere functies, buiten je vakgebied om. 


Werkloosheid is goed moment voor herscholing

Sta je op straat, dan heb je veel tijd. Je kunt uiteraard de enkele sollicitatieplicht per week doen, maar je kunt ook aanvullend jezelf laten omscholen. Het geeft je de mogelijkheid om meer kennis en ervaring op te doen zodat je betere kansen op de arbeidsmarkt krijgt. 

© Geïnformeerd