Wednesday 13 September 2017
Quotum arbeidsbeperkten bij overheid
De overheid moet meer arbeidsbeperkte werknemers krijgen. Vanaf 2020 zullen instanties boetes krijgen als zij het quotum niet halen. Dit heeft het kabinet vrijdag besloten na aandringen van demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Lees Meer »
"Vakbeweging en werkgevers, neem je verantwoordelijkheid!"
"De vakbeweging en de werkgevers lijken het niet zo nauw te nemen met hun verantwoordelijkheid," zegt Niels Rook, bestuurder en teamleider strategie en beleid van het CGMV. De christelijke vakorganisatie is teleurgesteld in deze partijen, die er niet in zijn geslaagd tot een nieuw sociaal akkoord te komen. Lees Meer »
Friday 1 September 2017
Forse toename van uitzendwerk
Het aantal uitzendkrachten in Nederland neemt hard toe. Zelfs zo dat, volgens het CBS, in het tweede kwartaal van dit jaar een stijging te zien is die in ruim tien jaar niet is vertoond. Lees Meer »
Wednesday 19 July 2017
'300.000 fte aan onbetaald overwerk'
Van de zeven miljoen werknemers in Nederland verricht een groot deel regelmatig onbetaald overwerk. Volgens onderzoek van TNO in opdracht van vakbond FNV staat dit in totaal voor ruim 20 miljard euro per jaar. Lees Meer »
ZZP-organisaties laken behoudend rapport
Drie zelfstandigenorganisaties, waaronder PZO, waarvan CGMV lid is, hebben een onderzoeksrapport van een ambtelijke werkgroep van de overheid sterk afgekeurd. Het onderzoek was gericht op regels van werknemers met een arbeidsovereenkomst en zzp'ers. Het bevat volgens hen "verouderd denkwerk" en een "reeks doelredenaties om systeembehoud te legitimeren". Lees Meer »
CBS: Horeca kent minste ziekteverzuim
Afwezigheid door ziekte, de aantallen verschillen behoorlijk van sector tot sector. Het CBS deed landelijk onderzoek naar ziekteverzuim in 2016 en de achtergrond daarvan en publiceerde dit afgelopen woensdag. In de horeca blijken de minste verzuimuren te zijn geweest en de meeste in de sector openbaar bestuur. Lees Meer »
Friday 30 June 2017
CBS: 20% dienstverbanden is flex
Het aantal werknemers met een flexibel dienstverband blijft toenemen. Ruim één op de vijf werkenden had in 2016 een flexibele arbeidsrelatie. Vorig jaar waren ruim 1,8 miljoen werkenden flexwerker, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In 2003 gold dit nog voor 1,1 miljoen mensen. Lees Meer »
Friday 23 June 2017
Markt schreeuwt om jonge mbo'ers
Jongeren zijn kansrijk op de arbeidsmarkt. Met name naar mbo-opgeleide mensen onder de 30 is volop vraag. En steeds minder jongeren vragen een WW-uitkering aan. Dat blijkt uit cijfers van het UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Lees Meer »
Arbeidsmarkt steeds beter voor werklozen
De arbeidsmarkt trekt aan. En dat is goed nieuws voor kortdurend, maar ook steeds meer langdurig werklozen. Vooral degenen die één tot twee jaar zonder werk zitten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Lees Meer »
Groei werkgelegenheid, maar ook meer uitsluiting
Ondanks de groei van de Nederlandse economie neemt de werkgelegenheid niet genoeg toe om iedereen die kan of wil werken een betaalde baan te bieden. Dat staat in de Arbeidsmarktanalyse 2017 die UWV vandaag heeft gepubliceerd. Het rapport beschrijft de belangrijkste uitdagingen voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Lees Meer »