Nog minder vakbondsleden in 2017

Friday 27 October 2017
Nog minder vakbondsleden in 2017 Het aantal leden van een vakbond in Nederland blijft dalen. In maart waren het er 1,7 miljoen, wat een daling van 15.000 mensen betekent met een jaar daarvoor. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de ledenaantallen is al een dalende trend te zien sinds 2012, die nu wel lijkt af te vlakken. Wat verder opvalt is dat het aantal vrouwelijke leden is toegenomen met 8.000, tot in totaal 650.000 vrouwen. Vooral in de leeftijdsgroep 45 tot 65 is deze groei te merken. Overall is alleen in de leeftijdsgroep 65-plus het ledenaantal gelijk gebleven. In alle andere leeftijdsgroepen daalde het aantal vakbondsleden.

Volgens het CBS zien vooral de mensen met een 'lager beroepsniveau' de zin in van een lidmaatschap bij een vakbond. De chauffeurs en machinisten, politieagenten, verzorgenden, bouwlieden en schoonmakers zijn het best vertegenwoordigd. Hoe hogerop mensen werken, hoe minder belang aan een vakbond wordt gehecht, zo leidt het CBS hieruit af. De meeste directeuren vinden het werk van vakbonden desgevraagd niet belangrijk. 

Bron: Nu.nl

 

Reacties