Quotum arbeidsbeperkten bij overheid

Wednesday 13 September 2017
Quotum arbeidsbeperkten bij overheid De overheid moet meer arbeidsbeperkte werknemers krijgen. Vanaf 2020 zullen instanties boetes krijgen als zij het quotum niet halen. Dit heeft het kabinet vrijdag besloten na aandringen van demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

De overheid en werkgevers moeten tot 2025 geleidelijk 125.000 mensen de mogelijkheid geven tot een dienstverband. Tachtig procent hiervan komt voor rekening van werkgevers, maar die lopen ruim voor op schema. De overheid, die zelf de maatregelen aandroeg, loopt achterop in hun verantwoordelijkheid voor de overige 25.000 arbeidsplaatsen. Klijnsma vindt dit een pijnlijke situatie, zozegt ze tegen Nu.nl.

Hoge boete
Vanaf 2020 wordt er een hoge boete opgelegd aan de overheidswerkgevers voor elke zogenoemde garantiebaan die niet beschikbaar is, à 5000 euro per jaar. Klijnsma ziet niet in waarom het niet mogelijk zou zijn bij de overheid, terwijl het bij gewone werkgevers zo goed loopt met de garantiebanen.

Onderwijs
Met name het basis- en middelbaar onderwijs en de politie blijven sterk achter. Het oorspronkelijke quotum gaat al in in 2019, maar het onderwijs krijgt tot 2020 nog iets respijt om de zaken op orde te krijgen. Minister Plasterk van Binnenlandse zaken gaat als verantwoordelijke Minister vanaf nu hard aan het werk met een plan van aanpak om de achterstanden weg te werken.

Bron: Nu.nl

Reacties