Zittende werknemers in beweging!

Friday 25 August 2017
Zittende werknemers in beweging! Het mag dan een overbekend gegeven zijn dat ieder mens voldoende beweging nodig heeft, veel mensen met zittend werk komen hier toch niet makkelijk aan. De Gezondheidsraad stak afgelopen week weer eens zijn nek uit, met nieuwe bewegingsrichtlijnen. Maar hoe krijg je als werkgever je mensen ook echt in beweging?

De slogan "Bewegen is goed, meer bewegen is beter!" klinkt enthousiast. Misschien is de vraag "wanneer is het genoeg?" wel zeker zo relevant voor mensen met een drukke kantoorbaan. Want met een zittend beroep valt bewegen en werken niet altijd makkelijk te combineren. De Raad waarschuwt juist nu ook voor het gevaar van teveel zitten. 

Compenseren
Volgens 
Dirk Schaars, adviseur bewegen en gezondheid bij Kenniscentrum Sport, zitten we in Nederland gemiddeld zo'n 8 á 9 uur per dag. Dit komt voornamelijk vanwege het hoge aantal kenniswerkers in dit land. Belangrijk is om je te realiseren dat teveel zitten en te weinig bewegen twee verschillende zaken zijn. Je kunt het één hooguit gedeeltelijk compenseren met het ander.

Cultuur
De nieuwe richtlijn is om minimaal 2,5 uur per week 'matig intensief' in beweging te zijn. Schaars is het ermee eens dat voldoende beweging leidt tot mentaal en fysiek fitter leven, minder verzuim en meer productiviteit. Daar heeft zowel de werknemer als zijn baas dus belang bij. De belangrijkste manier om hiertoe te komen in een bedrijf is een verandering van cultuur. Je kunt als werkgever bewust aandacht besteden aan deze omslag. Als je maar aansluit bij waar je personeel behoefte aan heeft en voldoende keuze in de nieuwe activiteiten biedt.

In het kader van de 'gezondere bedrijfscultuur' zijn veel mogelijkheden te bedenken. Een centrale plek voor de printers, prullenbakken en de koffiemachine zorgt dat (bijna) iedereen een stukje meer beweging krijgt. Aandacht vestigen op de trap in plaats van de lift helpt natuurlijk ook. De bedrijfskantine kan daarnaast overstappen op gezonder eten en drinken. En wat te denken van de vaste lunchwandeling? Een voor velen haalbaar doel, waarvan ook andere voordelen snel te merken zijn, zoals sociale contacten en bijvoorbeeld natuurgenot. 

Bron: Nu.nl

Reacties