Nadenken en aanpakken

Friday 18 August 2017
Nadenken en aanpakken Jan Noordijk (1958) was verpleegkundige, werkte bij tabaksproducent Philip Morris en is sinds twaalf en een half jaar logistiek manager van de kledinginzameling bij het Leger des Heils. “Als mensen me vragen: ‘Wat moet ik nu doen?’, zeg ik: ‘Je weet toch ook wat je vanavond gaat eten?’”

Jan Noordijk loopt rond in het grootste sorteercentrum van het Leger des Heils in Oosterhout, Noord-Brabant. Zakken vol kleding worden vanuit de vrachtwagen op de lopende band gestort. Het Leger des Heils krijgt per week 400.000 tot 500.000 kilo textiel binnen via kledingbakken, huis-aan-huisacties en inzameldozen. Een deel van de kleding wordt gesorteerd voor noodhulpacties en voor de ReShare Stores van het Leger des Heils. De rest wordt verkocht aan een aantal sorteercentra. De winst, 5 miljoen euro per jaar, wordt ingezet in projecten van het Leger des Heils, zoals buurtsteunpunten en re-integratieprojecten.

Broodtrommel achterop
Noordijk heeft plezier in het begeleiden van mensen. In de sorteercentra werken in totaal 300 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “In het begin komen mensen vragen: ‘Wat moet ik nu doen?’ Ik zeg dan: ‘Weet je wat je vanavond thuis gaat eten? En hoe je dat gaat koken? Heb je een huis gekocht of gehuurd? Kun je auto rijden? Nou, als dat allemaal lukt, denk dan even na en kijk wat je kunt doen.’ Ik vind het geweldig om te zien als mensen iets leren, aanpakken, met voorstellen komen in een overleg. Laatst hebben we een van de jongens een vast contract kunnen bieden.”
Een aantal dames die zijn gedetacheerd vanuit een sociale werkplaats leerden kleding sorteren. “Ze hebben er lol in, voelen zich voor honderd procent bij de ploeg horen. Ze gaan met de fiets naar het werk, hun broodtrommel achterop, en met Kerst met een kerstpakket naar huis. Ze zijn volwaardig lid van de werkende maatschappij.”

Voldoening
Zeventien was Jan Noordijk toen hij aan de opleiding tot A-verpleegkundige begon. “Het was geen roeping, maar het leek me wel wat.” Na zijn militaire dienst werd hij waarnemend hoofd van de eerste hulp en poliklinieken in het ziekenhuis waar hij stage had gelopen. Hij volgde intussen verschillende cursussen. Toen de nieuwe functiewaardering gezondheidszorg werd ingevoerd, konden Noordijk en zijn leidinggevende het niet eens worden over de schaal. “Het ging om tien gulden meer of minder. Ik heb mijn werkjas opgehangen en ben vertrokken.”

Lees verder op CGMV.nl

Door Marry Schoemaker-Kooy​
​Eerder verschenen in Clink, magazine van vakorganisatie CGMV

Reacties