Burn-out en het evangelie

Wednesday 16 August 2017
Burn-out en het evangelie De Maand van de Filosofie, april, had dit jaar als thema: Rust. Studentenpastor Maarten Vogelaar en promovendus Robert van Putten gaan met elkaar in gesprek. “Zoveel jonge mensen krijgen een burn-out. Terwijl we mogen leven uit de kracht van het evangelie en elkaar daarin moeten helpen in de kerk.”

Robert van Putten (1987, links op de foto) schrijft aan een filosofisch proefschrift over bestuur en maakbaarheidsdenken aan de Vrije Universiteit. Eerder werkte hij voor het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Maarten Vogelaar (1987), rechts op de foto) is sinds drie jaar studentenpastor in Amsterdam vanuit studentenorganisatie IFES, met steun van een aantal kerken. Daarnaast worden er nog fondsen gezocht voor zijn werk. Samen met Roel Kuiper schreven ze in 2012 het boek Durf te denken: Oriëntatie in geloof, wetenschap en cultuur.

Op zoek naar rust: Wie ben ik als ik niets presteer?
Maarten: “Na mijn studie politicologie kwam ik niet zo gemakkelijk aan het werk. Dat voelde als falen. Wie ben ik als ik niets presteer?” Robert voelde die druk ook: “Ik zag de documentaire ‘De BV IK’ en herkende zoveel: studeren, buitenlandse reizen maken met de studentenvereniging, vijf uur per nacht slapen en aan het boek schrijven. En toen vloog het me aan: Waar ben ik mee bezig? Anderen vroegen me ook of het wel goed ging. Ik nam twee zomermaanden rust. Een gemeentelid raadde me het boekje De vermoeide samenleving van de Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han aan. Dat bleek een waanzinnig essay te zijn. Toen begon ik echt na te denken over rust.”

Lees verder op Candle.nu

Uit Clink, magazine van vakorganisatie CGMV
Tekst: Marry Schoemaker / Foto: Rona Lane

Reacties