38 procent werkt in woongemeente

Friday 11 August 2017
38 procent werkt in woongemeente In 2015 woonde 38 procent van de werknemers in Nederland in dezelfde gemeente waar ze werkten. En gemiddeld woonde een werknemer 22,6 km van zijn werkplek. Dit blijkt uit nieuwe cijfers omtrent woon-werkafstanden van het CBS over het jaar 2015.

De gebieden die het genoemde percentage omhoog halen liggen vooral aan de rand van het land, denk aan de Wadden, maar ook in de grote steden. In deze regio's wonen en werken mensen gemiddeld vaak in dezelfde plaats. In 28 gemeenten werkt meer dan de helft van de in loondienst werkende inwoners in dezelfde plaats. 

Randstad en Noord-Brabant
Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tot hun plaats van werken tussen de 15 en 35 kilometer. In het algemeen wonen mensen in de Randstad en Noord-Brabant minder ver van hun werk af dan daarbuiten. De enige uitzondering hierop is de regio Twente.

Vestigingsplek
Het onderzoek gaat over werknemers in Nederland en de afstand tussen hun woonplek en de vestigingsplek van hun werkgever. Dit kan dus afwijken van de locatie waar de werkenemers daadwerkelijk werken. Bij uitzendkrachten gaat het om de locatie van het uitzendbureau. Zzp-ers zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Bron: CBS

Reacties