Balen van je baas, toch dienstbaar zijn

Wednesday 12 July 2017
Balen van je baas, toch dienstbaar zijn Bij werken hoort dienen. Je bedient niet alleen de klant, maar ook de werkgever. Dat laatste kan best een opgave zijn. Vooral als een leidinggevende gedrag vertoont waaraan je je ergert. Hoe ga je daarmee om? Met gestrekt been erin? Of alles maar bedekken onder de mantel der liefde?

Een verziekte werksfeer. Mediator en coach Steef Post komt er vaak mee in aanraking. Aan hem de schone taak om partijen bij elkaar te brengen. De schuldvraag doet er dan niet zo toe. „Het brengt je niet verder,” legt Post uit. „Je kunt een leidinggevende hebben die niet functioneert, maar het heeft dan geen enkele zin om in de slachtofferrol te kruipen. Beter is te bedenken wat je in zo’n situatie kunt doen, hoe je als christen het verschil kunt maken. Juist omdat hij op God steunt, mag een christen op een bepaalde manier een zekere zelfbewustheid uitstralen.”

​Roddelcultuur
De weg naar herstel begint bij een open houding. Er moet gepraat worden, maar natuurlijk niet achter elkaars rug om. Een valkuil is dat werknemers over een slechte leidinggevende praten en niet met. Ze gaan roddelen. Post schetst hoe dat er gemakkelijk in kan sluipen: „Je ziet dingen die niet goed gaan en praat er met collega’s over. Feitelijk kan het kloppen wat je over de manager zegt, maar is dat het complete verhaal? Je ziet nooit de hele werkelijkheid. Wij kennen maar een deel, de rest kleur je in.”

Post waarschuwt voor een negatieve spiraal. „Roddelen gaat altijd ten koste van een ander. Je groeit door hem of haar de grond in te trappen.” Beter is om de manager, als mens, te leren kennen. „Ga als een onderzoeker te werk. Leg een volwassen stukje nieuwsgierigheid aan de dag. Wat beweegt iemand om zich zo op te stellen? Wat zijn z’n intenties?”
Het is niet nodig om op zoek te gaan naar de schuldige. Zelfreflectie werkt ook. „Ga na waarom je zo geërgerd bent. Wat zou je anders kunnen doen? Zou het op de manier die de manager voorstelt misschien ook kunnen? Geef je hem een kans of schiet je meteen in de verdediging?”

Lees verder op Candle.nu

Door: J.F.A. Démoed in de Gezinsgids, christelijk magazine voor het hele gezin.

Reacties