'20 seconden lef kunnen bepalend zijn'

Friday 28 July 2017
'20 seconden lef kunnen bepalend zijn' 'Soms is twintig seconden lef het enige dat je nodig hebt voor een belangrijke verandering. Dat is meer dan alleen een leuk citaat uit een film. Ik heb het zelf gezien.' schrijft Ben Tiggelaar in zijn wekelijkse NRC-column.

Onze jongste dochter Bernice maakt deze zomer de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Spannend. Nieuwe vakken, nieuwe omgeving, nieuwe mensen.

Een paar weken geleden was er een eerste kennismaking. Ik mocht brengen en halen. In de hal van de nieuwe school stonden enkele tientallen kinderen en ongeveer evenveel volwassenen onwennig om zich heen te kijken.

Opeens liep Bernice naar een ander meisje, een paar meter verderop en begon een gesprek. Ik dacht dat ze elkaar ergens van kenden. Fijn voor haar. Zo te zien hadden ze het prima naar hun zin samen. Toen de ouders een paar minuten later konden vertrekken, liepen beide meiden gezellig pratend naar een klaslokaal.

Toen ik Bernice drie uur later weer haalde begreep ik echter dat zij en het andere meisje elkaar nog helemaal niet hadden ontmoet voor vandaag. "Dus je bent gewoon op iemand afgestapt die je wel leuk leek," concludeerde ik. "Dat is best wel dapper."


Lees verder op de blog van Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar is schrijver, spreker en gedragswetenschapper op het gebied van leiderschap en persoonlijke verandering. Hij heeft een wekelijkse column over management en leiderschap in NRC Handelsblad.

Foto: Pixabay

Reacties