Van vluchteling tot kamerbode

Friday 30 June 2017
Van vluchteling tot kamerbode ​Als het over de Tweede Kamer gaat, denk je al snel aan de premier, ministers of tenminste aan Kamerleden. Maar om alle activiteiten in de Kamer op rolletjes te laten lopen, lopen heel wat mensen achter de schermen het vuur uit hun sloffen. Kamerbode Sara Baronete Gomes (47) is één van hen. „Genodigden vinden het geweldig om ontvangen te worden in hun eigen taal.”

Sara Baronete Gomes vluchtte als vijfjarig meisje met haar moeder uit haar geboorteland Mozambique. Reden daarvoor was de burgeroorlog die in 1975 uitbrak. „We werden gedwongen een nationaliteit te kiezen: de Portugese of de Amerikaanse. Mijn moeder koos voor de Portugese en het was daarom voor ons niet veilig meer. 

We kwamen in Portugal terecht waar ik tot mijn negentiende levensjaar bleef wonen. Daarna verhuisde ik naar België en vervolgens naar Zwitserland. Ik leerde een Nederlandse man kennen en we besloten samen in Nederland te gaan wonen.”

Orde en rust
Via een uitzendbureau kreeg Sara een baan bij het restaurant van de Tweede Kamer. Nadat ze daar een paar jaar had gewerkt, solliciteerde ze intern naar de functie van Kamerbode. Ze werd aangenomen en doet dit werk inmiddels al jaren met veel plezier.
Waar Sara verantwoordelijk voor is? „In de Kamer wordt heel veel vergaderd. Er zijn grote vergaderingen, kleine vergaderingen, allemaal met of zonder genodigden, publiek en pers. Onze taak als Kamerbodes is dat deze vergaderingen ordelijk en rustig verlopen. We hebben daarin een organisatorische en een toezichthoudende taak.”

Lees verder op Candle.nu

Atrikel uit: Gezinsgids, het christelijk magazine voor het hele gezin.

Reacties