Markt schreeuwt om jonge mbo'ers

Friday 23 June 2017
Markt schreeuwt om jonge mbo'ers Jongeren zijn kansrijk op de arbeidsmarkt. Met name naar mbo-opgeleide mensen onder de 30 is volop vraag. En steeds minder jongeren vragen een WW-uitkering aan. Dat blijkt uit cijfers van het UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Tussen september 2016 en februari 2017 stonden er in totaal 214.000 vacatures voor mbo-functies open. In het vierde kwartaal van 2016 waren er 26 procent meer vacatures dan die periode in 2015. 
Op mbo-niveau 2 liggen er goede baankansen na opleiding tot monteur mechatronica, logistiek medewerker of kok. Op niveau 3 is veel vraag naar verkoopspecialisten en begeleiders in de gehandicaptenzorg, zo blijkt uit nader onderzoek. 

'Beste voorbereiding'
​SBB-voorzitter Michaël van Straalen ziet dat vooral in de zorg, metaal en metalektro, gastvrijheidssector, retail en logistiek werkgevers om mbo-opgeleid personeel staan te springen. Studenten moeten volgens hem meer worden aangemoedigd tot een mbo-opleiding. Dit is de 'beste voorbereiding op de arbeidsmarkt', volgens de voorzitter.

WW-uitkeringen
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor jongeren tot 27 jaar daalde in de eerste vier maanden van 2017 met bijna een kwart. Het UWV gaf in deze periode 24.000 nieuwe WW-uitkeringen uit. Dat zijn er 7000 minder dan in dezelfde tijdvak in 2016. Vooral in de bouw, detailhandel en zorg verloren minder jongeren hun baan. Een uitzondering is de industrie, daar was een lichte stijging van het aantal uitkeringen zichtbaar.

Bron: Nu.nl
 

Reacties