Job Crafting: maak méér van je werk

Wednesday 14 June 2017
Job Crafting: maak méér van je werk Laura staat al tien jaar voor de klas. Ze geeft les op een christelijke basisschool. Eerlijk gezegd vindt ze het werk een sleur geworden. Ze overweegt het onderwijs te verlaten, maar zal dan wel een opleiding moeten gaan volgen. Dat schrikt haar af. Tenslotte was het destijds haar droom om voor de klas te staan. Maar: misschien zijn er nog alternatieven op school!
  • Lesgeven aan een andere groep (andere leeftijd).
  • Een nieuw ritme aanbrengen in het lesprogramma.
  • De vieringen die telkens terugkeren, anders invullen.
  • Bedenken van een nieuwe hobby of vrijwilligerstaak.
  • Organiseren van personeelsuitjes en dergelijke.
Laura besluit om met haar directeur te gaan praten. Het idee alleen al vrolijkt haar op.

Stel dat je het niet meer zo naar je zin hebt op je werk. Sleur en verveling slaan toe. Je aarzelt, dubt en twijfelt. Moet je een andere baan zoeken? De economie trekt weer wat aan en misschien is er wel zicht op ander werk. Of zijn er mogelijkheden om je huidige werk te verbeteren?

Soms merk ik het bij mensen die eind vijftig of begin zestig zijn en die nog een paar jaar moeten werken voordat ze met pensioen kunnen gaan. De fut is eruit. Het draait om ‘Hoe houd ik het vol?’ Hoe voorkom je nou dat werken een dagelijkse worsteling wordt? Solliciteren doe je niet zo snel meer, want de kans op een andere baan is niet zo groot als je boven de vijftig bent. Overweeg eens om je werk interessanter te maken. Het kan een optie zijn om je eigen baan weer aantrekkelijk voor jezelf te maken.

Herstructureren
Job crafting is een middel om je baan te herstructureren. Het begrip werd in 2001 geïntroduceerd door de Amerikaanse hoogleraren Amy Wrzesnieuwski en Jane Dutton. Als je als werknemer je baan aanpast, kun je zelf je werk interessanter en zinvoller maken. Zonder dat je van baan of werkgever hoeft te wisselen, bereik je toch de job die bij je past. Hierdoor blijf je langer inzetbaar. Job crafting past in een arbeidsklimaat waarin duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda staat.

Lees verder op Candle.nu
Dit artikel komt uit Clink, vakblad van CGMV en is geschreven door Bédina Gelling-Tjabringa, juridisch adviseur.
 

Reacties