Arbeidsmarkt steeds beter voor werklozen

Wednesday 17 May 2017
Arbeidsmarkt steeds beter voor werklozen De arbeidsmarkt trekt aan. En dat is goed nieuws voor kortdurend, maar ook steeds meer langdurig werklozen. Vooral degenen die één tot twee jaar zonder werk zitten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Steeds meer bedrijven blijken ruimte te bieden aan mensen die al een periode 'thuis zitten'. Het aantal één- tot tweejarig werklozen nam in de laatste twee jaar met 50 procent af, al zijn het er nog altijd 80.000. Deze groep komt steeds sneller aan een baan.

Mensen die twee jaar of langer geen baan hebben staan er iets minder goed voor bij werkgevers, aldus het CBS. Vaak gaat het hier om 55-plussers, waardoor hun leeftijd een rol speelt en dat zeker heeft gedaan in de afgelopen crisisjaren. In 2015 is deze groep zelfs nog met bijna 13% gestegen naar 148.000 werklozen. De groep één tot twee jaar werklozen nam in 2015 al wel af.

Maar in 2016 is wel degelijk een daling ingezet naar 137.000 werklozen die twee jaar of langer werkloos zijn. Dit aantal is grofweg het dubbele van tien jaar geleden. Het CBS wijst hierbij op de vergrijzing als mede-oorzaak. Jongeren uit deze groep zijn in de minderheid en vinden vaak makkelijker werk.

​Bron: NOS/ANP

Reacties