Duitse Oecumenische Preekprijs voor Huub Oosterhuis

Wednesday 14 May 2014
Duitse Oecumenische Preekprijs voor Huub Oosterhuis De 80-jarige dichter en theoloog Huub Oosterhuis krijgt voor zijn hele oeuvre de Duitse Oecumenische Preekprijs. Dat heeft de 'Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG', de initiatiefnemer van de prijs met hoofdzetel in Bonn, vandaag in een persbericht bekendgemaakt.

Volgens de tien leden tellende jury, onder leiding van de journalist Wolfgang Thielmann, drukte Huub Oosterhuis met zijn liederen, gebeden en liturgische teksten ook op het religieuze leven in de Duitstalige wereld een belangrijke stempel. "Zijn teksten drukken het levensgevoel van christenen van vandaag op voorbeeldige wijze uit."

De jury vestigt er nog de aandacht op dat er vijf liederen van Oosterhuis in het nieuwe katholieke liedboek 'Gotteslob' en vier in het 'Evangelischen Gesangbuch' zijn opgenomen. "Ook na veertig jaar vinden zijn bijdragen tot de vernieuwing van de liturgie en het kerklied nog steeds ruime verspreiding. Oosterhuis is in zijn vaderland een over alle godsdienstige grenzen heen gewaardeerde autoriteit."

De Oecumenische Preekprijs werd in 2000 voor het eerst toegekend door de Duitstalige Kerken. De Preekprijs wordt georganiseerd om de religieuze redekunst te stimuleren. Bij de toekenning wordt rekening gehouden met het theologische gehalte, ervaringsbetrokkenheid, Bijbelse fundering en geloofwaardigheid. De prijs wordt voor verschillende categorieën uitgereikt.

Bron: Kerknet

Reacties