'Blijf communiceren tijdens je burn-out'

Friday 6 April 2018
'Blijf communiceren tijdens je burn-out' Ondanks dat je alleen maar rust wilt op het moment dat je met een burn-out thuis komt te zitten, moet er helaas best nog wat geregeld worden. Loes Dreschler, jurist bij CGMV, legt beknopt uit wat je rechten en plichten zijn als je langdurig met een burn-out kampt en wie je daarbij kunnen helpen. 

“Allereerst is het goed om te weten dat vooral jouw werkgever veel te doen heeft als je thuis komt te zitten met een burn-out. Hij moet zorgen dat je met een bedrijfsarts in contact komt. Daarbij dienen er een plan van aanpak en een probleemanalyse opgesteld te worden”, zegt arbeidsjurist Loes Dreschler. Dit gebeurt in week zes en week acht van het ziekteverzuim. Deze stappen worden verplicht door het UWV. Loes Dreschler benadrukt dat dit altijd in overleg moet gebeuren met de werknemer. “De stappen worden gezet zodat je als werknemer ergens naar toe kan werken. Samen met je werkgever kun je nadenken over een goed en verstandig herstelproces.”

Ongeduldige werkgevers
Soms loopt Loes Dreschler tegen ongeduldige werkgevers aan. “Dat is heel vervelend. Het zorgt er juist voor dat een werknemer blokkeert en niet meer durft. Werknemers moeten over de streep geholpen worden om weer aan de slag te gaan, alleen niet onder druk.”

Ook bedrijfsartsen vormen soms een probleem. De bedoeling is dat een bedrijfsarts volledig onafhankelijk advies geeft. Het komt wel eens voor dat het belang van het bedrijf waarvoor de arts werkt een grote rol speelt in het advies. Terwijl juist de werknemer en zijn gezondheid centraal moeten staan. "Het mag duidelijk zijn dat dit niet de bedoeling is. Mocht je een bedrijfsarts hebben over wie je twijfelt, trek dan altijd aan de bel”, adviseert de CGMV-jurist.

Communiceren
Communicatie is wat Loes Dreschler betreft het allerbelangrijkste bij een burn-out. Dat betekent niets anders dan: contact tussen werkgever en werknemer, contact tussen werkgever en het UWV, contact tussen bedrijfsarts, werkgever en werknemer. “Er ontstaan vaak misverstanden op de momenten wanneer de communicatie niet lekker loopt. Uiteindelijk moet er toch best wat administratief werk gebeuren. Het is prettig als alle partijen op de hoogte zijn en er geen fouten worden gemaakt. Bovendien blijft de drempel om snel te re-integreren laag als er tijdens het ziekteverzuim regelmatig contact is geweest tussen alle partijen." 

Nieuwe werkgever
Loes Dreschler vindt niet dat je een nieuwe werkgever per se over de burn-out die je hebt gehad hoeft te informeren. Het wekt vaak twijfels op die helemaal niet nodig zijn. “Het is goed om te vertellen waar jouw kwetsbaarheden liggen, zeker als je zeer recent burn-out bent geweest. Toch zou ik het niet van de daken schreeuwen. Je bent immers weer beter en hersteld. Je hebt energie en wilt er weer voor gaan. Dat is veel belangrijker om te laten zien.” Ook hierbij is communicatie een belangrijk onderdeel. “Toon je werkgever, zeker een nieuwe, altijd waar je grenzen liggen. Mocht je toch merken dat het dan niet goed loopt, dan is het gemakkelijker te bespreken. Echt, communicatie is alles!"

Lees ook "Bij een burn-out knapt het elastiekje".

Bron: CGMV

Reacties