Werkloosheid daalt naar niveau 2001

Thursday 8 March 2018
Werkloosheid daalt naar niveau 2001 Dit jaar zal het aantal mensen dat werkloos is dalen tot het niveau van 2001. Intussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Het tekort aan arbeidskrachten wordt naar verluidt met de dag nijpender.

Volgens recente cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) komt de economische groei dit jaar uit op 3,2 procent en volgend jaar op 2,7 procent. De werkloosheid daalt naar verwachting verder naar onder de 4 procent en komt volgend jaar uit op 3,5 procent van de beroepsbevolking, gemiddeld zo'n 320.000 mensen. De werkloosheid bedraagt nu 380.000, oftewel 4,2 procent. 

Tekorten verdubbeld of nog erger
“In bijna alle sectoren zijn vacatures lastiger in te vullen”, zegt Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, in een toelichting op de cijfers die hij op verzoek van De Telegraaf heeft geanalyseerd. Alleen in de branche cultuur, sport en recreatie is de krapte sinds het tweede kwartaal van 2017 iets afgenomen. In veel andere sectoren is het aandeel bedrijven met tekorten sindsdien verdubbeld, of nog erger.

Vacatures
Het aantal moeilijk vervulbare vacatures nadert intussen het record van 2008, blijkt uit cijfers van het UWV. “Door de aantrekkende economie zal het aantal moeilijk vervulbare vacatures toenemen”, meldt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van de uitkeringsinstantie. Zelfs voor ongeschoold werk, zoals heftruckchauffeurs, zijn nauwelijks nog mensen te vinden, blijkt uit cijfers van de uitzendbranche.

Kansrijk, krapte of overstap
De kans op werk verschilt van beroep tot beroep. Dat heeft te maken met het aantal vacatures, maar ook met het aantal mensen dat op zoek is naar dezelfde soort baan. Sommige beroepen bieden een goede kans op werk. Dit noemen we kansrijke beroepen. Krapteberoepen zijn te vinden in moeilijk vervulbare vacatures. In bepaalde beroepen is weinig werk te vinden. Werkzoekenden kunnen ervoor kiezen om over te stappen naar een ander beroep (overstapberoepen). De vaardigheden die ze hebben, komen misschien goed van pas in een baan waar ze nog niet aan hebben gedacht. 

Afbeelding: © Infographic CEP 2018, CPB
Tekst: CGMV

Reacties