Regels rond weer, wintersport en werk

Thursday 1 March 2018
Regels rond weer, wintersport en werk Het is voorjaarsvakantie en tientallen Nederlanders zijn vertrokken naar de wintersport. Maar er keren altijd honderden mensen vervroegd terug met een blessure waardoor zij niet kunnen werken. Wat schrijven de wet en de cao's hierover voor? 

De kans dat een werknemer een ongeluk krijgt tijdens skiën of snowboarden en hierdoor (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, is groter dan bij andere sporten. Toch mogen werkgevers hun werknemers niet verbieden om dergelijke risicovolle sporten uit te oefenen en moeten ze minimaal 70 procent van het loon van de werknemer doorbetalen als hij ziek wordt, met (in het eerste jaar) als ondergrens het wettelijk minimumloon. 

Opzet?
Deze loondoorbetalingsplicht kan hij wel onderbrengen bij een verzekeraar. “Alleen als de ziekte met opzet veroorzaakt is, heeft de werknemer geen recht meer op doorbetaling van zijn loon. De rechtspraak op dit punt is duidelijk dat het beoefenen van een gevaarlijke sport niet gelijkgesteld kan worden met opzet”, stelt CGMV-arbeidsjurist Albert Geerds. 

Hoewel een werkgever risicovolle activiteiten dus niet kan verbieden, kan hij natuurlijk wel het gesprek met de werknemer aangaan over de risico’s. De werknemer moet ervoor waken dat hij niet met opzet arbeidsongeschikt wordt. “In zo’n situatie kan hij eventueel het bovenwettelijke deel van de loondoorbetaling verliezen, als dat is afgesproken”, vult Geerds aan.

Vorstverlet
Ook extreme weersomstandigheden in eigen land kunnen voor overlast: lastig begaanbare wegen of stilgelegd treinverkeer. We zagen het begin december in Nederland. Of neem het vorstverlet in de bouw. Wat zeggen wet en cao’s op dit punt?

CGMV-juridisch adviseur Jacobien Spanhaak schreef in het jongste ledenmagazine Clink over slechtweeralarm en thuisblijven. Wat zijn de regels als het KNMI code rood afgeeft? “Deze weeralarmen zijn geen geldige reden om niet naar je werk te hoeven. Als werknemer blijf je altijd verplicht om te proberen naar je werk te gaan. Wanneer het gaat om woon-werkverkeer is het namelijk de eigen verantwoordelijkheid van jou als werknemer om op het werk te komen.”

Lees verder op CGMV.nl

Reacties